Sju inspirerande kvinnor tävlar om Sigrid Strands stipendium 2024

Sju Finalister till Sigrid Strands stipendium

Det rekordstora stipendiet på 100 000 kr ska delas ut i december och nu presenteras de sju finalisterna. För att hedra Sigrid Strand och hennes visionära arbete är årets stipendie dubblerat från ifjol, detta för att uppmärksamma 100-årsjubileet av Sigrid Strands födelse. 

Sigrid Strands fond för nyskapande kvinnor i Jämtlands län startades av Sigrid Strand från Turas i Linsell, Härjedalen, år 2000 för att hjälpa fram och entusiasmera kvinnor som vill skapa nya värden och samtidigt knuffa på utvecklingen av länets företagsamhet.

Varje år delar fonden ut ett stipendium till en kvinna bosatt inom Jämtlands län som har utmärkt sig genom nytänkande tjänster och produkter. 

Nytt för i år är också att prisutdelningen kommer att ske på länsresidenset i Östersund den 5 december. 

Med det här initiativet vill vi ytterligare högtidliggöra utdelningen men också sätta extra ljus på dessa innovativa och entreprenöriella kvinnor, säger Malin Elmerstig, ordf i stiftelsen.

Stipendiet skall i första hand användas till kunskapsinhämtning, kontaktskapande, prototyper, produktutveckling, kompletteringar, förbättringar och allt vad som i övrigt tillhör förverkligandet av idén.

Styrelsen har gått igenom årets rekordmånga ansökningar och nu fattat beslut om vilka sju som är nominerade till årets stipendium. 

Här är årets finalister till att vinna Sigrid Strands stipendium

Lisa Nilsvander//Från spillvävar i outdoorbranschen till galaklänningar och everyday fashion

Lisa använder sin mångåriga erfarenhet inom textilindustrin till att omvandla överblivet material från outdoor-produktion till mode- och galakläder. Myggnät från tält blir till galaklänningar, och överblivet skaljacketyg blir vardagsbyxor. Resultatet blir nya lekfulla modeprodukter som undviker att belasta vår planet.

Frida Kjellgren//Spillolabbet 

Frida, Camilla och Linda tar nu med sig erfarenheterna från Spilloteket och utvecklar Spillolabbet – ett mobilt designlabb som med kreativitet och spilllprodukter som verktyg uppmuntrar grupper att prova nya idéer och utveckla färdigheter som krävs för att driva förändring. Spilloteket hjälper till att generera framtidens goda och hållbara idéer. 

Johanna Fröhlich//Fjällträdgårdar

Johanna är trädgårdsarkitekt och florist som vill starta en produktionsplantskola. Där vill Johanna på plats odla upp arter som lämpar sig i de tuffare odlingszonerna i fjällvärlden. Men lokal produktionsplantskola blir det dubbla hållbarhetsvinster för både kunder och miljö: kunderna får plantor som klarar vårt klimat, och miljön tjänar på att transporter minimeras. 

Åsa Strandberg//Respin Jenny – gör textilavfall till en intäkt

Åsa har uppfunnit en maskin som återvinner bomullstyg på ett nytt sätt som leder till mindre miljöpåverkan än andra metoder. Med RespinJenny blir kvalitén på fibrer så hög att inga nyproducerade fibrer måste tillsättas, vilket ger ett helt cirkulärt flöde. För kunderna blir något som tidigare var en kostnad (avfallshantering) plötsligt till en intäkt (fibrer av hög kvalitet som kan spinnas)

Anna Nilsson//Stitch-n-Stones 2,0

Anna och Emma har tagit fram en helhetslösning för klädföretag som tar hand om deras restmaterial och reklamationer. Efter att ha reparerat och sålt det som går second hand tas överflödet om hand för re-designs och till att ta fram nya produkter. Klädföretagen får därefter köpa tillbaka plaggen i ny form, och får tillfälle att sälja dem igen. Detta ligger helt rätt i tiden då lagkraven på textilindustrin att redovisa vad de gör med sitt avfall nu skärps. 

Tove Berglund//Oscen

Tove och Johanna har skapat ett koncept där fysiska scener är obsoleta, vilket ökar tillgängligheten till kulturupplevelser för många publikgrupper, särskilt i den glesa geografin. Genom att producera kulturarrangemang som kan ta plats i skogen, i en bastu, via mobilen eller hemma hos publiken för Oscen konst och kultur till både gamla och nya publikgrupper som inte annars skulle mötas. 

Malin Krook//Recreare

Malin är leg psykolog med intresse för hur människans mående förhåller sig till naturen och hållbarhetsfrågor. Hon har tagit fram ett program som låter företag, organisationer och ledare fokusera på naturbaserade rekreationsaktiviteter, compassionsfokuserad terapi och ledarskapsutveckling. Målet är att främja mental och fysisk hälsa genom att att återknyta till natur, tradition och medvetenhet om sig själv och sin miljö. 


En förhoppning med att vi korar finalister till stipendiet är att vi vill inspirera och synliggöra dessa innovativa idéer och företagsamma kvinnor. Vi vill därför be er alla att dela artikeln med en vän och läs gärna mer om företagen på deras hemsidor och sociala medier.

Mer info: sigridstrand.se

Kontakt:
Malin Elmerstig
info@sigridstrand.se
076-1098557