Fyra till final – En av dessa kommer vinna 50 000:-

Sigrid Strands fond för nyskapande kvinnor i Jämtlands län startades av Sigrid Strand från Turas i Linsell, Härjedalen, år 2000 för att hjälpa fram och entusiasmera kvinnor som vill skapa nya värden och samtidigt knuffa på utvecklingen av länets företagsamhet.

Varje år delar fonden ut ett stipendium till en kvinna bosatt inom Jämtlands län som har utmärkt sig genom nytänkande tjänster och produkter. Stipendiet är på 50 000 kr och delas ut i samband med Härjedalens Kommuns företagargala som i år går av stapeln den 6 oktober. 

Stipendiet skall i första hand användas till kunskapsinhämtning, kontaktskapande, prototyper, produktutveckling, kompletteringar, förbättringar och allt vad som i övrigt tillhör förverkligandet av idén.

Styrelsen har gått igenom årets ansökningar och nu fattat beslut om vilka fyra som är nominerade till årets stipendium. 

Här är de fyra kandidaterna att vinna Sigrid Strands stipendium

Även om bara en kan vinna är vi stolta att kunna presentera en väldigt stark uppställning med fyra nominerade kvinnor från länet. Dessa kvinnor imponerar på oss och alla har inlett väldigt spännande entreprenörsresor som vi hoppas få höra mer om, det säger Jenny Sandström, mångårig styrelseledamot i Sigrid Strands stiftelse.

Jenny Sandström, styrelseledamot i Sigrid Strands stiftelse.

Johanna Elmlund//Anrik botaniska smaker

Johanna producerar bär och fruktvin kommersiellt för försäljning till restauranger och privatpersoner. Med bas i gruvbyn Huså i Åre kommun tar hon tillvara på svenska bär och frukter som kan växa i vårt klimat och använder delvis vild, lokal jäst. Stipendiepengar vill hon använda till att lära sig mer om kemisk och teknisk tillverkningsprocess och detaljer i jäsningsprocessen. Johannas päronbubbel lanseras på Systembolaget i oktober. 

Sedigheh Haidari//Syateljén Diamant

Diamant är en syatelje i Östersund som erbjuder arbete och sysselsättning åt utrikesfödda kvinnor, samtidigt som deras verksamhet sparar på miljön genom att reparera och återanvända kläder. Utöver detta är Diamant syateljé en mötesplats som främjar integration och inkludering i samhället för en målgrupp som annars ofta upplever en hög grad av exkludering i det svenska samhället. 

Hanna Nordenö//Femillo

Hanna utvecklar en marknadsplatslösning som vill samla Sveriges alla aktörer inom kvinnohälsa på ett ställe. Här ska det bli möjligt att få en samlad överblick över vad som erbjuds från både privata och offentliga aktörer i hela landet. Ett sökfilter under utveckling gör att det går att avgränsa till geografisk plats och i framtiden även på vilka aktörer som har tillgängliga tider. 

Pia-Maria Hauschild//HeartBalance Innovations AB

HeartBalance bygger sin idé på forskning och innovativ teknologi, företaget vill utveckla både mjukvara och hårdvara. Med unik dataanalys läser den av användarens autonoma nervsystem och kan i ett tidigt skede upptäcka tecken på stress och utmattning, och föreslå åtgärder.  Mjukvaran kan integreras i redan befintlig hårdvara såsom klockor och mobiltelefoner och säljas på licens till andra företag, varför produktens skalningspotential är mycket stor. 

Dessa fyra kvinnor har styrelsen korat till finalister. Den 6 oktober vet vi vilken lycklig vinnare som går hem med 50 000 kronor och äran att vinna Sigrid Strands stipendium 2023. 

Stipendiaten får 50 000 kronor för att kunna fortsätta utveckla sin innovation, men för Sigrid Strands Stiftelse är det också viktigt att uppmärksamma kvinnors entreprenörsskap och innovation. Vi hoppas att stipendiet, både genom vinnaren och övriga nominerade, ska inspirera fler kvinnor att starta spännande entreprenörsresor som flyttar fram positionerna och utmanar, avslutar Jenny Sandström.