Vinnare av Sigrid Strands stipendie 2023 är Johanna Elmlund

Johanna Elmlund, Anrik Winery

Johanna har i flera år experimenterat med frukt och bär för att skapa unika smaker och dryckesupplevelser. Hennes varumärke Anrik Botaniska smaker släppte sin första kommersiella dryck i våras till ett fåtal lokala restauranger i länet, nu har nyligen den första drycken landat på Systembolaget.

–   Den första drycken vi lanserade i våras var ett bärvin men den som lanserades på Systembolaget i måndags är vårt bubblande päronvin, vinet har lagrats på ekfat och innehåller, utöver päron, även krusbär och vinbär. Vinbär använder vi mycket för syrans skull. Det säger Johanna Elmlund när vi fick en pratstund inför utnämningen som stipendiat.

Sigrid Strands fond för nyskapande kvinnor i Jämtlands län startades av Sigrid Strand från Turas i Linsell, Härjedalen, år 2000 för att hjälpa fram och entusiasmera kvinnor som vill skapa nya värden och samtidigt knuffa på utvecklingen av länets företagsamhet. Ansökningen är öppen och det är fondens styrelse som korar vinnaren.

–   Vi hade många ansökningar som imponerade på oss och fyra av kvinnorna gick till final. Det som stod ut mest med Johannas innovativa drycker är inte bara att hon lyckats kommersialisera den, utan också hennes stora passion och höga ambitioner. Det är just den typen av drivna kvinnor vi vill uppmuntra till fortsatt utveckling, det säger Malin Helen Elmerstig som är ordförande i fonden.

Varje år delar fonden ut ett stipendium till en kvinna bosatt inom Jämtlands län som har utmärkt sig genom nytänkande tjänster och produkter. Vinnaren koras i samband med Härjedalens Kommuns företagargala den 6 oktober.

Hur känns det att du vunnit stipendiet i år?

–   Det kom som en chock när jag fick höra att jag vunnit, det var jag inte alls beredd på. Det känns lite overkligt. Och jag är så glad att få den här möjligheten att satsa på att utveckla min verksamhet och kunskap ytterligare. Jag är oerhört intresserad av att få upp intresset för frukt- och bärviner i Sverige. Jag vill ta fram trevliga och goda drycker med intressanta svenska smaker.

Förutom äran får vinnaren ett stipendie på 50 000 kr. Stipendiet skall i första hand användas till kunskapsinhämtning, kontaktskapande, prototyper, produktutveckling, kompletteringar, förbättringar och allt vad som i övrigt tillhör förverkligandet av idén. Vi ställde frågan till Johanna vad hon ska använda pengarna till.

–   Jag vill lära mig mer! Det ser jag verkligen fram emot! Jag ska ta kontakt med flera som håller dryckeskurser och andra med erfarenhet av att producera dryck på frukt och bär från Sverige. Jag vill fortsätta utvecklas utanför det industriella som är ganska kemiskt och tekniskt och istället fokusera på hantverket.

Johanna berättar vidare med stor passion om hur vi i Sverige har gjort frukt- och bärvin i flera hundra år.

–   1700-talet var det kanske inte samma smak som idag men på 1800-talet var Sverige med och tävlade i Europa med bärviner. I samband med att Monopolet (Idag Systembolaget) infördes på 1900-talet var det många av producenterna som slutade producera då det ställdes stora krav på volymer mm.

Har du några avslutande tips till andra kvinnor som vill utveckla sina idéer?

–   Under min yrkeskarriär har jag sett hur tävlingsinriktat det kan vara och att man behöver ha lite vassa armbågar för att ta sig fram. Det gäller att verkligen våga tro på sin idé och våga ta för sig. Jag kan knappt fatta att lilla jag ska släppa ett eget bubbel på Systembolaget. Det vore ju härligt om det kan inspirera någon att våga tro på sin idé, avslutar Johanna Elmlund.

Vi från Sigrid Strands stiftelse önskar Johanna ett stort lycka till!

Följ gärna Johanna och Anrik Winery

Instagram.

LADDA NER BILD PÅ JOHANNA.