Sara Carlemår – GLOW4equality

Sara Carlemår är kommunikationsstrategen som kombinerar entreprenörskap med samhällsnytta. Genom att erbjuda kvinnor från hela världen digital coachning bidrar hon till ökad jämställdhet. År 2020 fick hon Sigrid Strands stipendium för sin sociala innovation i det nystartade bolaget GLOW4equality.

– Att få stipendiet var en bekräftelse på att andra förstår vad jag vill skapa och att de tror på det, säger hon. 

Sara Carlemår är entreprenör sedan 2005 och driver idag två bolag, förutom bolaget GLOW4equality även ett konsultbolag som kommunikationsstrateg. Hon hjälper företag med bland annat marknadsstrategier och projektledning. Parallellt med företagandet har hon alltid på ideell basis engagerat sig för kvinnors och barns rättigheter. En affärsresa till Iran blev startskottet till att kombinera företagande med att förbättra villkoren för kvinnor och barn i världen. 

– Resan till Iran blev en käftsmäll. Det var så oerhört starkt att uppleva den ojämställdhet som finns där.

Att kvinnor förlorar rätten till sina barn vid skilsmässa eller att kvinnors röster bara är hälften så mycket värda som mäns röster i rätten, är bara ett par av många exempel. För Sara innebar besöket i Iran visserligen en stark frustration, men samtidigt blev det en tydlig vändpunkt i livet. 

– Jag tog hjälp av en professionell coach och kom fram till hur jag skulle kunna använda min erfarenhet som företagare, min förkärlek att nätverka och mina kunskaper om kommunikation för att jobba för kvinnors och barns rättigheter. 

Sara Carlemår jobbar nu ungefär en dag i veckan i det bolag som blev resultatet av besöket i Iran, GLOW4equality. Affärsidén är digital gruppcoachning för kvinnor som på olika sätt jobbar för jämställdhet. Det kan till exempel vara en barnmorska som jobbar mot könsstympning, kvinnojoursmedarbetare eller gräsrotsaktivister som arbetar mot trafficking. 

– Jag tycker att Sigrid Strands fantastiska vision med stipendiet, att hjälpa fram och entusiasmera kvinnor som vill skapa nya värden, ligger hand i handske med min sociala innovation att kombinera redan inarbetade metoder, som ju coachning och att jobba digitalt och interkulturellt faktiskt är. 

Idag är den första av tre coachgrupper i pilotstudien igång. Deltagarna kommer från Nigeria, Kenya, Sierra-Leone, Indien och Sverige. Coachprogrammet fungerar väl, enligt Saras idé och upplägg. En viktig förutsättning för att nå rätt deltagare är att programmet är kostnadsfritt för kvinnorna som deltar. Där har stipendiet från Sigrid Strands stiftelse kommit till nytta. 

– Förutom att det är väldigt roligt att juryn ser och sätter värde på det sociala entreprenörskapet, har stipendiet också gett ett konkret bidrag till att starta upp de första grupperna, säger Sara Carlemår. 

I framtiden vill hon jobba heltid i GLOW4equality och även kunna ta ut en lön, något hon inte gör i dagsläget. 

– Jag har jobbat ideellt med jämställdhet i hela mitt liv, nu vill jag jobba professionellt med det.